-Nå tenkte jeg at det var min tur til å dele noen av mine oppskrifter.
Farmors Blomkålgrateng
Denne fikk jeg ofte med farmor Lilly da jeg bodde i kjelleren deres.
Hun var så snill og kom ned trappa til meg når jeg kom fra skolen og slo av en prat, og hun hadde ofte med et fat med middagsrester til en stakkars student.
1/2 kg blomkål (gjerne 2. og 3. sortering)
Saus:
1 ss margarin,
3 ss mel,
1/2 liter melk eller 1/2 l melk og blomkålkraft,
1 eggeplomme,
1 dl revet ost,
75 g hakket, kokt skinke,
2 ss knust kavring,
2 ss smør,
3 ss persille,
salt,
pepper,
muskat
Kok blomkålen knapt mør i lettsaltet vann. Del den opp i passe buketter og legg disse i en ildfast form. Lag vanlig hvit saus og ha i eggeplomme, ost og skinkebitene til slutt. Fordel denne sausen over blomkålen, dryss på kavring og drypp over med smelta smør.
Stek retten i ovnen ved 225 gr. i 15 minutter.
Serverer retten varm med pariserloff/annet godt brød til, eller med kokte poteter.
Clara´s Crumble
En enkel og nydelig dessert
Ovnstemperatur: 225 grader
Ca 4 epler (gjerne litt syrlige) skjæres i biter og legges i smurt form
Bland så følgende, med fingrene, til en smuldredeig:
-4 ss hvetemel
-40 gram mykt smør
-4-6 ss brunsukker (eller hvitt i nøden)
-1 lita klype salt (spesielt dersom du ikke bruker meierismør)
-1/2 ts kanel
Smuldredeigen strøs over eplene.
Det hele settes i ovnen i 20-30 minutter.
Desserten nytes lunken. Man kan ha pisket kremfløte eller vaniljeis til.
NAM :)
TUNFISK- OG OLIVENCAKE
Passer godt som "fingermat" eller i lag med helt grønn salat. Tunfisk kan, om ønsket, byttes ut med skinkebiter og/eller champingon.
Ovnstemperatur: 210 grader
300 gr tunfisk (naturell, hermetisk)
100 gr grønne eller svarte oliven uten stener100 gr revet ost (Jarlsberg, Gruyère e.l.)
100 gr hvetemel
2 ss bakepulver
3 egg
1 dl melk
1 dl nøytral olje (f.eks solsikkeolje)
Bland mel og bakepulver i en bolle. Lag et hull i midten. Knekk eggene i det og rør dem. Spe med melk og så med olje. Tilsett hakket oliven og avrent, hakket tunfisk, og revet ost.
Hell blandingen over i ei smurt brødform.
Stekes midt i ovnen i ca 40 minutter.
Hvelves med det samme den er ferdig.
La den avkjøles helt før servering.
NAM :)
SAGOSUPPE
-En favoritt fra barndommen. Fremkaller minner fra den tid jeg som liten fikk sagosuppe servert i lita glasskål av min mormor..
1 liter melk
35 gr (1,5 dl) sagogryn
1 ss sukker
La de koke under lokk i 15-20 minutt (til de er klare/gjennomsiktige).
Man kan eventuelt koke med rosiner.
Smak til med sukker.
PÆRE- & SJOKOLADETERTE
Denne er rask og enkel dersom du har en ferdig paideig.
Ovnstemperatur: 180 grader
1 ferdig paideig (pâte brisée)
200 gr kokesjokolade
1 stor boks hermetiske pærer
50 gr sukker
3 dl crème fraîche épaisse
Smelt sjokoladen med litt vann. Hell den over den utrullede paideigen som ligger i paiformen. Legg tynne pæreskiver over.
Bland sukker og crème fraîche og hell det over pærene.Stekes 35-40 min. ved 180 grader. Skru eventuelt opp varmen på slutten for å få litt farge på kremen, men pass på at det ikke svir seg.
Absolutt best om den serveres kald (ellers blir den litt mektig).
NAM :)
FISKEGRATENG MED MAKARONI
-En klassiker fra barndommenOvnstemperatur: ca 180 grader
400-500 gr fersk fisk (eller 4-5 dl kokt fisk/fiskerester)
2-3 dl kokt makaroni
3 ss hvetemel
3 dl melk
2 ss smør
3 egg
1 ts salt
litt hvit pepper
Kok fisk og makaroni hver for seg. Del kokt fisk i biter.
Lag hvit saus som kokes i 3-5 min. under omrøring.
tilsett ei og ei eggeplomme i sausen.
Ha i fisken. Smakt til med krydder. Stivpisk eggehvitene.
Ha eggehvitene i den avkjølte sausen.
Bland fisk og makaroni i ei smurt form. Bland inn sausen.
Stekes nederst i ovnen i 45-50 minutter ved ca 180 grader. Serveres med smeltet smør og kokte poteter.
JULEGODTER
Havreflarn, julemanna, Delfiakake, Dajmiskake og sjokoladetrøfler er laget. Nå gjenstår Nattevaktens Trøst, kransekake og muligens ei bløtkake eller marsipankake.
Delfiakake ble laget etter vanlig oppskrift, med inspirasjon fra farmors gamle oppskriftshefte hvor det ble anbefalt å ha i rosiner og nøtter i tillegg til kjeks, marsipan og gelétopper (pynte med ei rad valnøtter på toppen, i tillegg til gelétopper). I 2011, med smørmangel i butikkene, er det utmerket å lage denne kaken hvor man bruker kokosfett (Delfiafett) og kokesjokolade.
KJØKKENMASKIN
En Bosch MUM 84 har fått plass på kjøkkenet.
Den har ikke vært her i 48 timer enda, likevel har vi rukket å bli kjent med den. Vi har laget karbonader, fløtegratinerte poteter, raspet løk, smoothie (hvert barn drakk 3 glass hver) og nå nettopp: banan- og sjokolademilkshake. En maskin vi kan bli glade i ;-)
Denne har blitt brukt mye! Det er en fornøyelse å bake! Anbefaler forøvrig boka Bak med barn av M. Schakenda! Fantastisk gode resultater! Kanelknutene er reneste kunstverka. Brownies fra samme boka er også blitt en slager her i huset! Pizzadeigen er også utmerket!
Ellers har jeg laget deig til både tacolefser (har brukt Hellstrøms/TV3 sin oppskrift) og pitabrød i den (etter oppskrift fra Trines Matblogg). Kan anbefales! -Alt ble vellykket.
Er så heldig at min kjære har kjøpt ei stor takke, så når vi lager taco, så står han for steking av kjøttdeig, barna kutter grønnsaker og jeg kjevler og steker lefser til:)
PYNTE BROWNIES TIL FEST
Skjær ut, ha på vispet kremfløte, en sjokolade, et oppskåret jordbær og litt mynte - Voilà! :)
KJØKKENMASKIN
En Bosch MUM 84 har fått plass på kjøkkenet.
Den har ikke vært her i 48 timer enda, likevel har vi rukket å bli kjent med den. Vi har laget karbonader, fløtegratinerte poteter, raspet løk, smoothie (hvert barn drakk 3 glass hver) og nå nettopp: banan- og sjokolademilkshake. En maskin vi kan bli glade i ;-)
Denne har blitt brukt mye! Det er en fornøyelse å bake! Anbefaler forøvrig boka Bak med barn av M. Schakenda! Fantastisk gode resultater! Kanelknutene er reneste kunstverka. Brownies fra samme boka er også blitt en slager her i huset! Pizzadeigen er også utmerket!
Ellers har jeg laget deig til både tacolefser (har brukt Hellstrøms/TV3 sin oppskrift) og pitabrød i den (etter oppskrift fra Trines Matblogg). Kan anbefales! -Alt ble vellykket.
Er så heldig at min kjære har kjøpt ei stor takke, så når vi lager taco, så står han for steking av kjøttdeig, barna kutter grønnsaker og jeg kjevler og steker lefser til:)
PYNTE BROWNIES TIL FEST
Skjær ut, ha på vispet kremfløte, en sjokolade, et oppskåret jordbær og litt mynte - Voilà! :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar